Is 50 graden keteltemperatuur genoeg?
De afgelopen vorstperiode was een mooi moment om te ondervinden of uw huis bij een keteltemperatuur van 50 graden voldoende behaaglijk werd verwarmd. Maar zeker ook nu kunt u dit in een proefperiode onderzoeken. Via deze 50 graden link vindt u informatie hoe deze uitdaging aan te gaan. Voor HR-ketels is een lagere keteltemperatuur gunstig omdat het rendement tot 10% toeneemt bij een keteltemperatuur van 50 graden (vergeleken bij een keteltemperatuur van 90 graden Celsius). De vraag is wel of er bij zo’n lage keteltemperatuur van 50 graden voldoende warmte vrij komt uit de radiatoren. Het antwoord op die vraag is ook van groot belang bij een toekomstige warmtebron, in geval we van het gas af gaan. Wat ‘voldoende’ warmtetoevoer is hangt van verschillende zaken af. Het is belangrijk die verschillende zaken op orde te hebben en vooral in een vorstperiode. Zo voorkomt u dat u een ‘ver_arming’ in plaats van een ‘verwarming’ in huis hebt.Allereerst de radiatoren zelf.
Bij de bouw van een woning wordt het oppervlak aan radiatoren berekend voor de bouwer. De warmte afgifte van de belangrijkste radiatoren kunt u verhogen door:
- een waterzijdig juist ingeregelde warmte afgifte: dit artikel beschrijft de winst die het oplevert wanneer je dat goed laat doen;
- ervoor te zorgen dat alle warmte ook in de ruimte terecht komt: radiatorfolie aangebracht op de achterzijde van de radiator voorkomt dat de langgolvige warmtestraling teveel de buitenmuur opwarmt;
- de snelheid te verhogen waarmee de radiator de warmte kan afgeven: radiator ventilatoren versnellen de warmte afgifte door de radiator aan de lucht in de kamer;
- ervoor te zorgen dat de radiatoren in een te verwarmen ruimte warm genoeg water krijgt aangevoerd: als de keteltemperatuur laag is en de warmte al in andere kamers is afgegeven, dan komt er te weinig warmte de radiator in in uw te verwarmen kamer. Dus alleen de noodzakelijke radiatoren aanzetten helpt de aanvoertemperatuur in de resterende radiatoren zo hoog mogelijk te houden.
Maar ook de warmtebehoefte kunt u beïnvloeden.
Nogal wat buurtbewoners hebben de kamertemperatuur dit jaar lager gezet. Hoeveel lager is uiteraard afhankelijk van wat u nog comfortabel vindt. U kunt uw warmtebehoefte verminderen:
- aan de bron van uw warmtebehoefte: dikke kleren, een deken op de bank, zorgen voor warme voeten;
- alleen lokaal bij-verwarmen door een elektrische deken of een warmtepaneel (bv op een werkkamer);
- door de schil van uw huis beter te isoleren: isolatiestrippen, vloer-, raam-, muur-, dakisolatie aan te brengen; zorg ervoor dat de isolatie u voorbereidt op de mogelijkheid tot lage temperatuur verwarming;
- compartimenteren van het gebruik van uw woning: deuren binnenshuis dicht en alleen die ruimtes verwarmen die u intensief gebruikt. Maar wel de ventilatie goed regelen.
Want alle warmte die u niet nodig heeft, hoeft u ook niet op te wekken.
In september ‘22 is een rapport uitgekomen dat stelt dat 60% van de woningen nu al best wel met een middentemperatuur verwarmd kan worden, ook via een warmtenet. Uw auteur, tenslotte, is de afgelopen vorstperiode ook met 50 graden celsius keteltemperatuur goed doorgekomen.
Inschrijven nieuwsberichten
Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.