Besparen met je huidige HR-ketel

Slecht ingeregelde CV-installatie

Minder gas verbruiken met uw huidige HR-ketel, kan dat? Volgens diverse bronnen staat 85% van de CV-installaties niet goed afgesteld.

Wist u dat u 5-15% minder gas kunt gaan verbruiken door eens goed naar uw ketel en radiatoren te (laten) kijken.  

Enerzijds kan de keteltemperatuur standaard te hoog staan afgesteld. En dat is met name voor HR-ketels heel slecht omdat het rendement dan flink daalt. U herkent deze slecht afgestelde ketels aan de grote witte pluimen op het dak (veel condens in de buitenlucht, terwijl dat in de ketel zou moeten zijn).

Maar anderzijds zijn ook de radiatoren meestal niet goed ingeregeld. Uw installateur kan het niet of vindt het vervelend die paar uur die dat extra kost in rekening te brengen. Dat u daardoor 5-15% meer gas verbruikt én het comfort niet overal in huis optimaal is, tja….

Keteltemperatuur op 55 graden Celsius

Het stookseizoen is weer begonnen en dat is het moment om eens uit te proberen of u de keteltemperatuur terug kunt (laten) zetten naar 50-55 graden Celsius. Het grote voordeel daarvan is dat het rendement van uw HR-ketel daarmee flink omhoog gaat en uw gasverbruik dus lager is. Op deze Goudse  website staat  een goed artikel waarin dat wordt uitgelegd. Als u de keteltemperatuur naar 55 graden Celsius heeft verlaagd, vervolgens in het seizoen de buitentemperatuur zakt en u uw huis dan te langzaam of onvoldoende opwarmt, dan kunt u de keteltemperatuur weer 10 graden Celsius hoger zetten.

Waterzijdig inregelen

Heeft u uw installateur al gevraagd of dat bij u al is gebeurd? Vaak is het waterzijdig inregelen een belangrijke ingreep om uw radiatoren optimaal in te zetten en te koude vertrekken in huis te voorkomen. Bij het waterzijdig inregelen zorgt de installateur ervoor dat de radiator in het hele setje radiatoren zowel een goede ingangstemperatuur van het water als een uitgangs temperatuur heeft. 

Ook kunt u een hulpsetje aanschaffen wanneer u besluit om zelf waterzijdig in te gaan regelen. Een uitgebreide video legt uit wat de bedoeling is van waterzijdig inregelen en hoe je dat zelf kunt doen. Ook is er een video te vinden over hoe het werkt bij thermostaatkranen . Tenslotte kunt u een setje lenen bij onze werkgroep Energie uit Achterwillens: alleen voor bewoners Achterwillens via een bericht met uw naam  en adres naar energie@achterwillens.eu.

Zonder dat velen van ons het weten geven we onnodig rond de 10% teveel uit aan gas en is onze CO2-uitstoot even zoveel te hoog daardoor. En dat terwijl ons comfort er niet onder lijdt  (HR-keteltemperatuur aanpassen aan het seizoen) of er zelfs op vooruit gaat (waterzijdig inregelen).

 

4 reacties

  1. Petra op 17 oktober 2021 om 4:39 pm

    Dank!
    Interessant artikel



  2. […] waardoor ze of te warm of te koud zijn. Op ons subdomein over energie schreven we daar eerder een uitgebreid artikel over. Ervaart u ook dat gebrek aan comfort? Dan kunt u een installateur de radiatoren […]



  3. […] waardoor ze of te warm of te koud zijn. Op ons subdomein over energie schreven we daar eerder een uitgebreid artikel over. Ervaart u ook dat gebrek aan comfort? Dan kunt u een installateur de radiatoren […]



  4. […] Met waterzijdig inregelen bespaart u tot 10% op uw gasrekening en dat is dus de moeite waard. Wij schreven eerder uitgebreid wat het waterzijdig inregelen inhoudt. Dat bericht vindt u onder deze link. […]



Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Leerzame bewonersavond warmtescans

Informatieavond warmtescans op 20 februari

Ook een detail warmtescan van uw woning?

Vragen rond communicatie bij warmtescans

Warmtescans vanavond gaan door!

Dronevlucht in blauw en oranje-west uitgesteld!

Antwoorden bij vragen warmtescan

Drone warmtescan van wijk Achterwillens

Fase 2 van de BuurtWarmteWijzer

Vijf waardebonnen gewonnen