BuurtWarmteWijzer: wat zijn je voorkeuren?

Dit is het eerste artikel in een serie van zes. Eerder schreven we een inleiding op deze serie.
Tot november 2024 hebben meer dan 350 buurtbewoners een vragenlijst ingevuld over hun woning en energieverbruik. De laatste vraag was: wat vind je belangrijk bij het kiezen van een alternatief voor aardgas? Om dat te laten zien, kon je 40 punten verdelen over verschillende onderwerpen. Na het invullen kreeg je een “gouden medaille”. Dit waren de resultaten voor alle respondenten. Zoals je ziet, wordt CO2 reductie gemiddeld niet erg belangrijk gevonden. Toch is dat wel de belangrijkste drijfveer van de overheid om te streven naar aardgasvrij.
Als we weten wat jij belangrijk vindt, houden we daar rekening mee in de BuurtWarmteWijzer Fase 2. Bij het kiezen van mogelijke warmte-oplossingen en verbeteringen aan je huis gebruiken we je persoonlijke voorkeuren om de warmte oplossingen te sorteren.
Je kon de 40 punten verdelen over deze acht onderwerpen:
(Als je de BuurtWarmteWijzer Fase 1 nog niet hebt ingevuld kun je dat in mei alsnog invullen in de BuurtWarmteWijzer Fase 2)

designed by freepik.com
- Laagste CO2 uitstoot
- CO2 is het broeikasgas dat ontstaat bij het verbranden van fossiele brandstoffen zoals aardgas en benzine. Het zorgt voor opwarming van de aarde.
- Laagste investering
- dit zijn de aanschaf en installatie kosten voor een nieuwe warmte-oplossing (zoals een warmtepomp of aansluiting op een warmtenet) en de kosten om de isolatie van je huis te verbeteren.
- Laagste energiekosten
- het bedrag dat je -gemiddeld- maandelijks betaalt voor energie aan je energiebedrijf. Warmte- en elektriciteitsprijzen zullen veranderen in de toekomst. Deze kosten kunnen dus erg veranderen in de toekomst net zoals in de afgelopen jaren.
- Laagste maandlasten
- de totale maandelijkse lasten van de energiekosten (punt3), onderhoudskosten van de installaties én de afbetaling en rente over de investeringen (punt 2) die je gedaan hebt.
- Meeste comfort in huis
- hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe prettiger het aanvoelt. Bijvoorbeeld minder koudeval, warmere vloeren, betere ventilatie en dergelijke.
- Onafhankelijkheid van energie leverancier
- de mogelijkheid om zelf je energieleverancier te kiezen, zoals nu bij elektriciteit, internet en dergelijke
- Minste ruimtegebruik
- hoeveel ruimte de nieuwe energietechniek inneemt in of rond je huis
- Zo min mogelijk huisaanpassingen
- bij het installeren van energietechnieken en isolatieverbeteringen zal je huis en installaties aangepast worden. Dat kan overlast geven
Bij het opstarten van de BuurtWarmteWijzer fase 2 wordt deze verdeling mogelijk opnieuw gevraagd. Jouw voorkeuren helpen je bij het kiezen van de warmte oplossingen. Bijvoorbeeld bij het onderling vergelijken van de volgende voorbeelden:
- Lage maandlasten bij een bodemwarmtepomp. Die heeft echter hoge investeringskosten.
- Een lucht/waterwarmtepomp heeft een lagere investeringen maar gebruikt veel elektriciteit (mogelijk wordt elektriciteit steeds duurder?)
- Een collectief warmtenet geeft de laagste CO2-uitstoot en is goed voor het milieu maar het is een grote investering. Het is nog onzeker of de overheid mede wil financieren.
Hoe dan ook: de BuurtWarmteWijzer Fase 2 laat de opties zien op basis van jouw 40 puntenverdeling. In de volgende artikelen gaan we verder in op de verschillende warmtetechnieken en op netwerken. Je voorkeuren kunnen nog veranderen door nieuwe inzichten en gesprekken er over in het buurtoverleg. En dan kun je je voorkeuren nog een keer aanpassen.
In het volgend artikel gaan we in op de keuze tussen individuele en collectieve warmtetechnieken. Reageren op deze artikelen? mail naar buurtwarmte@achterwillens.eu
Inschrijven nieuwsberichten
Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.