Duurzaamheidsmarkt Gouda op 6 november in de St. Janskerk

7609011E-09B6-4349-AFEC-422EB1E26EE5

Energie: kiezen, plannen en begroten

De prijzen voor aardgas exploderen op dit moment, de regering begroot miljarden aan subsidies voor isoleren en warmtepompen, de Goudse gemeenteraad beslist in december over de overgang van aardgas naar andere warmtebronnen. En daar zit je dan als individuele woning eigenaar. Met een wirwar aan informatie, over elkaar heen buitelende aanbiedingen voor zonnepanelen, warmtepompen, PVT- panelen en keuzes tussen een warmtenet in de buurt, een eigen oplossing of als blok met de buren. Op zaterdag 6 november kunt u in de Sint-Janskerk op Duurzaamheidsdag zien hoe divers het aanbod en de keuzes zijn. Noteer die datum alvast in uw agenda!

Kiezen

De werkgroep Energie uit Achterwillens wil bewoners onafhankelijk informeren, transparantie bieden voor de markt en betrouwbare oplossingen helpen kiezen. Dat doen wij in nauwe samenspraak met het Energienetwerk Gouda. Omdat het allemaal zo ingewikkeld is, gaan wij u dit najaar wekelijks op de hoogte brengen van aanstaande keuzes. Zo komt er binnenkort weer een collectieve inkoop actie voor zonnepanelen op Gouda niveau. Als u daaraan mee doet kiest u voor het zelf opwekken van elektriciteit nu en in de toekomst. Maximaal beleggen van uw dak is dan aan te bevelen omdat uw elektriciteitsverbruik de komende jaren vrijwel zeker flink zal toenemen, bijvoorbeeld  door een elektrische auto, koken en een warmtepomp. Maar denk bij uw keuze voor zonnepanelen na of u niet liever zonnepanelen met een warmtewisselaar er achter wilt (PVT-panelen). In combinatie met een warmtepomp heeft u dan een geruisloze warmtebron en bent u in een keer dichter bij een gasloze oplossing voor uw warmtevraag.

Neem dus even de tijd om na te denken wat voor uw woning(blok) de beste oplossingen is voordat u tot de aanschaf van onderdelen van een nog onbekende installatie overgaat.

Plannen

Citaat van een spreker in Buitenhof van afgelopen zondag: “Zie de energietransitie als een eenmalige grondige renovatie van uw woning”. Dat betekent dat u goed moet nadenken over de totaaloplossing. En op basis van die totaal oplossing moet kiezen voor de aanschaf van onderdelen van de installatie die u het beste past. Want u gaat de warmtebron vervangen voor een andere warmtebron met diverse technische onderdelen die goed moeten samenwerken. Het is dus goed opletten op uw budget, uw comfort, subsidies en mogelijke technische oplossingen. Want renoveren doe je maar 1 keer en dan wel goed!

Er is niet één oplossing. Er zijn er meerdere en het is best complex. Kom daarom 6 november naar de  Duurzaamheidsdag in de Sint-Janskerk. Ook gaan we u de komende tijd  informeren over de verschillende mogelijkheden. Zo plaatsen we wekelijks een bericht op deze site.

 

Laat een reactie achter

Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op onze nieuws berichten en ontvang automatisch een bericht als er nieuws uit de wijk is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Gezocht: ervaringen met plaatsen kunstofkozijnen

Testers gezocht voor de BuurtWarmteWijzer App!

Achterwillens aan de slag met BuurtWarmteWijzer

Een warmtenet in onze wijk? Doe en denk met ons mee!

Subsidiepot voor verduurzaming aangevuld!

Gratis Goudse energiecoach worden?

Achterwillens duurzaam op Duurzaamheidsmarkt 16 september

Reminder voordeur isolatie

Slimme buren werken samen

Collectieve inkoop deuren door Energiecoöperatie Gouda