Een warmtenet in onze wijk? Doe en denk met ons mee!

IMG_1855

BuurtWarmte Achterwillens? Doe en denk met ons mee!

“Kunnen en willen we in de toekomst de warmte uit de Reeuwijkse Plassen gebruiken om onze huizen hier in de wijk te verwarmen?”  Deze vraag heeft een aantal bewoners in beweging gezet. Als werkgroep “BuurtWarmte Achterwillens” gaan zij onderzoeken of zoiets mogelijk is en wat de wijkbewoners ervan vinden. De vraag is niet zo maar met ja of nee te beantwoorden.  Naast technische en financiële vragen gaat het vooral ook om wat huiseigenaren al gedaan hebben en wat ze willen en kunnen. Zien zij ook “buurtwarmte” zitten  als een stap naar een duurzame energie voorziening?

Heb je zin en vind je het belangrijk om op enigerlei wijze mee te doen? Meld je dan aan via een mail naar buurtwarmte@achterwillens.eu  en vertel ons wat je zou kunnen of willen doen.

Met steun van de gemeente Gouda vragen we een bedrijf om advies over mogelijke energie-netwerken in de wijk of andere oplossingen. De werkgroep heeft gekozen voor de “BuurtWarmteWijzer”  van “EarlyBirds”. Dit bedrijf begint met het verzamelen van de openbare informatie over onze huizen en wijk. Daarmee wordt onder andere het huidige energieverbruik bekend.

Naast de overeenkomsten in de huizen in onze wijk zijn er ook verschillen in gebruik. Bijvoorbeeld verschillen in aantal bewoners, isolatie, warmwatergebruik en wat een aangename temperatuur is. En tegenwoordig gaat het niet meer alleen om verwarming, maar mogelijk ook om het koelen van onze huizen. Om al die verschillen en mogelijkheden zo goed mogelijk te beantwoorden hebben we ook de hulp van vele bewoners nodig. 

Binnenkort maken we “BuurtWarmte Achterwillens” bekend via posters, brieven, Goudse websites, mail, enzovoorts. Daarna volgt de uitnodiging aan alle huiseigenaren om jouw woonsituatie en wensen aan te geven via een app of op papier. En als je daaraan meewerkt krijg je volgend jaar adviezen die nog beter op jouw woonsituatie en wensen zijn afgestemd. Met al die gegevens gaat de werkgroep weer aan de slag om voorstellen te maken voor een lokale, duurzame energie voorziening. En tenslotte kun je ons weer laten weten welke oplossing je voorkeur heeft! 

In een volgende fase gaan we dan een of meer voorstellen maken hoe “BuurtWarmte Achterwillens” eruit kan zien.

Dit is geen nieuw idee. In de gemeente Zoeterwoude-Rijndijk hebben we gehoord en gezien hoe tevreden men daar is over deze aanpak en de samenwerking tussen bewoners en gemeente. We gaan dus de BuurtWarmteWijzer  in onze wijk toepassen. Daarvoor verstrekt de gemeente Gouda subsidie. En als het goed werkt in Achterwillens kan deze aanpak ook in andere wijken in Gouda toegepast worden.

Meer informatie is te vinden op deze websites:

 

Voorbeeld van de app BuurtWarmteWijzer.

Hoe meer bewoners hun situatie en wensen opgeven, hoe beter de adviezen zijn. En hoe beter we kunnen bepalen of bijvoorbeeld een warmte- en koudenet een goedkope en duurzame oplossing is. Daarnaast kunnen andere inwoners van Gouda van onze aanpak leren. 

Ondertussen blijven we bijvoorbeeld isolatie maatregelen stimuleren, want dat heeft ieder huis nodig! Kijk ook eens op MaakGoudaDuurzaam

 

 

 

Maar wat moeten we nog meer doen om iedereen aan te moedigen om hun woonsituatie en wensen te delen? En wie kan ons daarbij helpen? Wil jij meedoen of meedenken met de werkgroep, mail naar buurtwarmte@achterwillens.eu. Laat weten waar je in geïnteresseerd bent, wat je zou willen en kunnen doen! We kunnen nog best wat vrijwilligers gebruiken: folders maken,  flyeren, in onze buurt een stand bemannen, helpen met invullen van formulieren of app, overleg met bewoners organiseren. Er is nog veel te doen.

Doe en denk mee!

6 reacties

  1. Theo van Welie op 30 oktober 2023 om 5:41 pm

    Wat een mooie initiatieven vanuit onze wijk. Wij zijn geïnteresseerd en hebben belang bij goede ontwikkelingen. Helaas ontbreekt bij ons de noodzakelijke vaardigheid. We zouden kunnen en willen flyeren.

  2. Hans de Lelij op 30 oktober 2023 om 6:28 pm

    geen interesse in een warmtenet.

    • Adri Broekman op 1 november 2023 om 4:02 pm

      Hallo Hans,
      Stel dat de gastoevoer ooit stopt naar onze wijk, wat dan? Dan kun je voor een all electric oplossing kiezen of misschien heb je dat al gedaan. En er zijn nog meer mogelijkheden zoals biogas, waterstof etc. Maar ook dat soort oplossingen is nog niet zomaar toepasbaar. Aardgasvrij vraagt hoe dan ook een investering…

      Het is onze verwachting dat met behulp van een warmte/koude net vrijwel iedereen goedkoper uit zal zijn. Wellicht is het ook een duurzamere oplossing. Daarnaast is het ook de vraag of ons elektriciteit netwerk de capaciteit zal hebben om een hele wijk (of de Gemeente Gouda) all electric te verwarmen en eventueel te koelen.
      De werkgroep Buurwarmte Achterwillens neemt het “burger initiatief” om dit te onderzoeken, we zijn benieuwd!

  3. Elma de Bock op 1 november 2023 om 5:30 pm

    Ik ben benieuwd wat er uit komt.
    Ik heb zonnepanelen,kook elektrisch en heb een elektrische boiler. Alleen nog gas voor de verwarming.
    Ik wil graag gasloos worden.

    • Adri op 9 november 2023 om 11:23 pm

      Hallo Elma,
      De kans dat we allemaal gasloos worden is aanzienlijk, want de gemeente heeft dat voornemen aangegeven.
      Maar wanneer is nog niet zo duidelijk. De werkgroep probeert het te versnellen in Achterwillens samen met alle betrokkenen in de wijk.
      We houden je op de hoogte met de deze publicaties.

Laat een reactie achter





Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Krijgt Gouda nog warmtenetten? En onze wijk Achterwillens?

Gezocht: ervaringen met plaatsen kunstofkozijnen

Testers gezocht voor de BuurtWarmteWijzer App!

Achterwillens aan de slag met BuurtWarmteWijzer

Een warmtenet in onze wijk? Doe en denk met ons mee!

Subsidiepot voor verduurzaming aangevuld!

Gratis Goudse energiecoach worden?

Achterwillens duurzaam op Duurzaamheidsmarkt 16 september

Reminder voordeur isolatie

Slimme buren werken samen