Isoleren! Maar wat en hoe dan?
De energieprijzen zijn de laatste tijd meer dan fors gestegen. Dat raakt ons allemaal meteen in de portemonnee. Net zo goed als de klimaatverandering ons allen aangaat. Niet voor niets wil Nederland in 2050 aardgasvrij zijn. Zoals bekend zijn de ambities in Gouda groter en wil de gemeente in 2040 al aardgasvrij zijn. Wat betekent dit voor ons als bewoners en/of woningeigenaren? Een eerste stap is onderzoeken hoe jij je woning kunt isoleren en welke manier het beste bij jouw past. Dagelijks is er in diverse media over isoleren te lezen en te horen. Maar hoe doe je dat en waar mee kan ik beginnen?
De eerste vraag die bij de meesten van ons op komt is: Wie kan mij goed adviseren en wat zijn de kosten en verdien ik die ook terug? Er zijn zeker nu tal van partijen op de markt die die klus graag voor je willen fixen. Maar doen ze het goed? Wat kan ik zelf doen? Het maakt nog al uit wanneer je woning is gebouwd. Is het nieuwbouw van de laatste jaren of een fraaie klassieker of ergens daar tussen in? Wat mag ik van de overheid aan stimuleringsmaatregelen verwachten? Kortom heel veel vragen. In dit artikel ga je nog niet alle antwoorden vinden.
Wat we wel willen doen is je verder op weg helpen. Waar kan ik informatie vinden en wie kan mij helpen? Ook nu weer zijn er tal van websites die praktische informatie geven. Voorbeelden zijn milieucentraal, het duurzaam bouwloket of de site van de vastelastenbond met praktische ervaringen rond isolatie. Op milieucentraal staat zelfs een complete doe het zelf checklist met instructies. Zeker is dat je vandaag al kunt beginnen met soms simpele en goedkope maatregelen. Tochtkieren afdekken en bijvoorbeeld een brievenbus voorzien van een klep of borstel aan de binnenzijde helpen al. Of vraag een gratis energieadvies van een energiecoach aan op www.maakgoudaduurzaam.nl. De drie energiecoaches, Cees, Paul en Aloys, die bij ons in de wijk wonen en de huizen dus kennen, komen graag bij je langs om kennis met je te delen over het energiezuiniger maken van je woning. Zeker is dat isolatie resultaat geeft. Het bespaart je energieverbruik vrijwel direct en verhoogt het wooncomfort.
Wat doet de werkgroep Energie uit Achterwillens?
Op dit moment vooral bijeenbrengen van kennis op het gebied van verduurzamen van woningen. Er zijn al verschillende werkgroepen aan de slag met daarin bewoners uit de wijk met soms specialistische kennis. Zij doen onderzoek en stellen adviezen op rond bijvoorbeeld isoleren, zonne-energie en financiering van maatregelen. Rond isoleren wordt gekeken naar de verschillende type woningen in de wijk en de mogelijkheden van het collectief aanbesteden van isolatiemaatregelen. Wat betekent het bijvoorbeeld wanneer bewoners in een straat of blok van de zelfde type woningen gezamenlijk willen gaan isoleren. Wat is dan de beste methode en welke betrouwbare partij kan dit uitvoeren?. Energie uit Achterwillens is daarnaast opzoek naar bewoners die al ervaring hebben met isoleren van hun woning. Wil je deze kennis en ervaring delen en daarmee bijdragen aan het verduurzamen van onze wijk stuur dan een mailtje naar: energie@achterwillens.eu .
Doe dat ook als je interesse hebt in een bewonersavond die we eind november gaan organiseren in basisschool Vindingrijk aan de Heemraadslag.
Inschrijven nieuwsberichten
Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.