Krijgt Gouda nog warmtenetten? En onze wijk Achterwillens?
In de verkenningsbuurt Kern Plaswijck heeft de gemeente een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheid om grote warmtenetten in Gouda aan te leggen. Bij een groot warmtenet krijgen meer dan 1500 huizen warm water uit ondergrondse leidingen in de straat. Uit de reacties op het onderzoek bleek onder meer dat woningbouwcorporaties bang zijn dat een groot warmtenet te duur kan worden voor hun huurders. Na het onderzoek hebben de burgemeester en wethouders van Gouda in juni besloten geen verder onderzoek te doen naar het aanleggen van grote warmtenetten in onze stad.
Ondertussen onderzoekt de gemeente in de wijk Kort Haarlem of daar een warmtenet voor ongeveer 600 huizen mogelijk is. De gemeente doet dit samen met bewoners, Stedin, woningbouwcorporaties, Hoogheemraadschap en anderen.
Ook verschillende energiecoöperaties (dat zijn groepen bewoners die streven naar duurzame en betaalbare energie in hun wijk) willen de mogelijkheid voor een warmtenet in hun wijk nog open houden. Want een warmtenet kan voordelig(er) zijn, minder geluidhinder van warmtepompen opleveren of minder ruimte innemen. Daarom hebben de energiecoöperaties aan de gemeente om uitleg gevraagd of die wel of niet wil doorgaan met warmtenetten in Gouda.
In zijn antwoord heeft de wethouder benadrukt dat warmtenetten tot 1500 huizen nog steeds mogelijk blijven. Om dat sneller dan nu mogelijk te maken, gaat hij beleid en regels uitwerken. Ook de wethouder vond dat de gemeente het besluit over warmtenetten beter had moeten uitleggen. Hij beloofde een beter overleg op te zetten tussen de gemeente en partijen die in Gouda met duurzame energie bezig zijn.
Dat sluit mooi aan bij de prettige samenwerking die de werkgroep BuurtWarmte Achterwillens al heeft met de betrokken ambtenaar. Want ook bij ons in Achterwillens is het de vraag of een warmtenet een goed idee voor de toekomst is. In september worden huiseigenaren in Achterwillens gevraagd daaraan mee te werken. Met als eerste stap het invullen van gegevens over de woning en energiegebruik op een website ‘Buurtwarmtewijzer’. Zo kunnen die bewoners aangeven hoe zij omgaan met energie en wat zij belangrijk vinden voor de toekomst. Natuurlijk is de Buurtwarmtewijzer vrijwillig en leggen die bewoners zich nergens op vast. Half september ontvangt elke huiseigenaar in de wijk Achterwillens hierover een brief van de gemeente.
9 reacties
Inschrijven nieuwsberichten
Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.
Gezien de vele negatieve berichten over warmwaternetten is het besluit van B.en W. heel begrijpelijk.
Alleen moet het kind niet met het badwater weggegooid worden, dus goed dat er nog naar mogelijkheden gekeken wordt.
In het stuk staat: ‘Uit de reacties op het onderzoek bleek onder meer dat woningbouwcorporaties bang zijn dat een groot warmtenet te duur kan worden voor hun huurders.’ En: ‘Want een warmtenet kan voordelig(er) ..’. Ik heb nog geen project gezien dat niet duurder uitpakt dan oorspronkelijk begroot. Of het nu gaat om 1500 of 600 woningen maakt niet uit. Ik mag toch aannemen dat Woningcorporaties zich maximaal hebben laten adviseren en daarna de stekker uit het project getrokken! Zijn huurders anders dan woningeigenaren? Ik, als woningeigenaar, pas er voor eventuele begrotingstekorten uit eigen zak bij de te passen! Dat doen de woningeigenaren maar die helemaal achter het plan staan.
De Buurtwarmtewijzer was onder andere bedoeld inzicht te krijgen waar het warmteverlies het meest optreedt. Gelet op alle door mij getroffen maatregelen is mij dat reeds bekend. Ik vraag mij af of warmteverlies bij mij een punt is. Immers in die bepaalde ruimten leef ik niet en daar wordt dus niet gestookt. Ik ben dus ook niet van plan de Buurtwarmtewijzer in te vullen.
Met vriendelijke groet Roberto
Hi Roberto,
De BuurtWarmteWijzer heeft vooral de bedoeling actuele gegevens te verzamelen die nodig zijn voor onderzoek naar grote, kleine, mini of geen warmtenetten. Deze aanpak heeft onze voorkeur omdat we weten dat vaak de energiebehoefte enorm overschat wordt. Overigens doen we dit in samenwerking met de gemeente die het BuurtWarmte project subsidieert. Volgens de zogenaamde “transitievisie warmte” moet de gemeente dit hoe dan ook een keer gaan doen. En ook in onze wijk worden de woningcorporaties uiteraard betrokken.
De werkgroep bestaat voor het grootste deel uit woningeigenaren die net zoals jij actief zijn met isolatie en duurzame energie. Ook zij willen onnodige kosten vermijden. Dat energie duurder zal zijn in de toekomst lijkt onvermijdbaar.
De resultaten van het onderzoek worden door de gemeente gebruikt bij het opstellen van een wijkuitvoeringsplan (zie link). De werkgroepleden willen niet wachten tot de gemeente begint. We menen er goed aan te doen om proactief te zijn en hebben daarom het initiatief genomen. Als zoveel mogelijk eigenaren meedoen worden de uitkomsten van ons onderzoek alleen maar beter. Doe dus juist wel mee!
Met jouw ervaring met isoleren ben je ook welkom bij onze vervolg projecten, geef je vast op bij de werkgroep! Volgend jaar gaan we weer aan de slag met het gezamenlijk inkopen van isolatiemateriaal en duurzame warmte(/koude) installaties.
Vriendelijke groeten namens de werkgroep, Adri
Ben het met dhr.Laurs eens…..Ik zal echter t.z.t. de buurtwarmtewijzer wel invullen en mijn ongenoegen hierover uitspreken.
Vooralsnog lijkt dit een plan waar weer niet goed over is nagedacht en wat voor (sommige) mensen veel geld gaat kosten.
Met een verbruik van max 800m3 per jaar (afgelopen 7 jaren) en de laatste jaren zelfs van rond 600m3 lijkt iedere investering in een warmtenet of warmtepomp in mijn geval een zinloze actie, ook bij een toenemende gasprijs. Uiteraard spelen de warme winters een belangrijke rol, en zullen de isolatiemaatregelen die ik genomen heb zijn effect hebben.
Je zult begrijpen dat ik geen “warm gevoel” krijg van de initiatieven die de werkgroep aan het nemen is hieromtrent. Ik vraag me overigens af of de energiemaatschappijen zelf geen (geanonimiseerd) beeld kunnen geven van het gasverbruik binnen de wijk als basis voor het onderzoek. Getuige de reactie van Roberto verwacht ik nl dat niet iedereen zal meewerken aan het onderzoek waardoor mogelijk een vertekend beeld kan ontstaan over nut en noodzaak van een alternatief in warmtevoorziening in onze wijk.
Beste Rob,
Het is niet zo dat de werkgroep graag een gezamenlijke warmte/koude voorziening wil. Maar als om allerlei redenen in de periode 2040-2050 het aardgas niet meer rijkelijk vloeit: wat dan? Zonder warmtepomp en zonder gas ben ik wel benieuwd hoe blij je dan zal zijn.
Het initiatief is dus ontstaan a. omdat we waarschijnlijk in de toekomst geen aardgas meer zullen hebben en b. omdat het gebruik van niet-duurzame, fossiele energiebronnen (die bijvoorbeeld bijdragen aan de opwarming van de aarde) moet worden verminderd.
Het is zeker dat niet iedereen meedoet met het onderzoek in de wijk, daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Gelukkig hebben de berekeningen achter de BuurtWarmteWijzer daar tot op zekere hoogte weinig last van. Bij dit soort “bevolkingsonderzoeken” is de opkomst vrijwel nooit boven de 50% (zelfs bij sommige verkiezingen in Nederland wordt dat percentage niet eens gehaald). Door het slim combineren van de gegevens van onze wijkgenoten en die van openbare bronnen zoals Stedin, CBS, kadaster etc. kunnen de resultaten nog redelijk betrouwbaar zijn op wijkniveau.
Behalve dit soort harde gegevens wordt in de BuurtWarmteWijzer ook gevraagd naar wensen en proberen we zoveel mogelijk eigenaren te betrekken en te bereiken. Ook degenen die nog niet het laatste tochtgaatje in hun dakkapelletje hebben gedicht of geen geld hebben voor betere beglazing.
Kortom, ik heb goede hoop op een mooie resultaten!
Erg eens met Adri en Dick: gezamenlijk onderzoeken wat iedereen zelf, of mogelijk gezamenlijk, kan doen.
Laten we niet Twitter/X na gaan doen en op voorhand weten wat goed/slecht/de oplossing is. Ook de techneuten zijn er nog niet uit en de maatschappelijke discussie over wat wel/niet subsidiëren gaat door.
Het gaat echt helpen als:
– zoveel mogelijk wijkbewoners meedoen met het invullen van de Buurtwarmtewijzer;
– we nieuwsgierig blijven naar elkaars ervaringen en inzichten;
– samenwerken tot ons voordeel.
Uiteraard binnen de wettelijke voorwaarden en met respect voor elkaars inbreng.
Krijgt Gouda nog warmtenetten? En onze wijk Achterwillens?
Over bewonersinitiatieven (deze noemen zichzelf tegenwoordig energiecoöperaties) en kleine collectieve [warmtetenet] systemen wordt in de definitieve versie van het Haalbaarheidsonderzoek Plaswijck-Kern hoofdstuk 9 onder meer het volgende gezegd:
“Hoewel klein-collectieve systemen aantrekkelijke voordelen bieden, zoals lagere individuele
kosten, een versterkte gemeenschapsband en meer zeggenschap over de energievoorziening,
zijn er ook uitdagingen. De complexiteit van het beheer en onderhoud van dergelijke
systemen, evenals de afhankelijkheid van de betrokkenheid en financiële middelen van
bewoners, kunnen obstakels vormen.
Randvoorwaarden voor het succes van deze systemen zijn onder meer een sterke
samenwerking tussen bewoners, heldere afspraken over eigendom en
verantwoordelijkheden, en voldoende technische expertise en financiële middelen.”
1. Moet niet eerst onafhankelijk worden vastgesteld of aan deze randvoorwaarden (met name de technische expertise) wordt voldaan, dan wel hoe uiteindelijk aan deze randvoorwaarden kan worden voldaan, voordat je gaat vragen aan de bewoners om gegevens over zichzelf en over hun huis op een website of in een app te zetten?
2. En waaruit blijkt dat dit onderzoek aan de in de AVG opgelegde verplichtingen voldoet? En hoe en door wie is/wordt dat gecontroleerd?
3. Moet je bovendien niet eerst aangeven (voordat je de app gaat invullen) welke vragen er zullen worden gesteld, wat er met de data gebeurt, wie er allemaal toegang heeft tot die data en wie de data gaat analyseren, wat de expertise is van deze personen is en wat de objectieve criteria zijn op basis waarvan al dan niet door de app conclusies worden getrokken?
Anders bestaat het risico dat iemand gaat suggereren dat onafhankelijk van wat de bewoners invullen het advies altijd is dat een warmtenet de beste oplossing is.
4. Daarbij is ook van belang aan te geven welk percentage van de bewoners van een wijk of buurt zijn of haar gegevens op een website of in een app moet achterlaten voordat er (volgens de initiatiefnemers van dit onderzoek) een relevante conclusie voor een hele wijk of buurt kan worden getrokken. Dus wat is dat percentage?
5. En hoe ga je (al?) die data beschermen? Immers (als willekeurig voorbeeld) de kans bestaat dat huizen met een verhoudingsgewijs laag energieverbruik aantrekkelijk worden voor inbrekers omdat die daaruit afleiden dat de bewoners van die huizen vaak afwezig zijn.
6. Daarnaast zou de materie ook inzichtelijker worden door voordat er data wordt verzameld een representatief aantal situatieschetsen te geven. Bijvoorbeeld:
welk advies zal er worden gegeven bij een woning met energielabel A en een gasverbruik van minder dan 900 m3 gas. Is in dat geval het advies warmtenet of (elektrische of hybride) warmtepomp?
Ik ben benieuwd naar uw (technisch) inhoudelijke reactie.
Totdat er voldoende duidelijkheid en transparantie is, is het m.i. niet raadzaam om, als de aangekondigde oproep van de gemeente Gouda uiteindelijk komt, je gegevens op een website of in een app te zetten.
Hans
Hallo Hans,
Dat is een mooie puntsgewijze reactie, Hans. Het zullen vragen zijn waar meer wijkgenoten mee zitten. Het zal je hopelijk niet verbazen dat in de werkgroep BuurtWarmte Achterwillens de meeste vragen ook al eens zijn komen opborrelen. En, zo gaat dat in zo’n werkgroep, bedenken we samen hoe dergelijke vragen moeten en kunnen worden beantwoord. Soms door ons zelf, soms door ervaringen van andere gebruikers, soms door de makers van de BuurtWarmteWijzer en soms ook met hulp van de gemeente Gouda. Gelukkig zijn veel vragen beantwoord door “TheEarlyBirds” als makers van de BuurtWarmteWijzer. Sommige van je vragen worden ook op hun website beantwoord, kijk eens op buurtwarmte.nl en kijk ook op het “hoe werkt het” onderdeel.
In een paar zinnen is lastig uit te leggen wat de redenatie in de werkgroep is geweest om toch het instrument “BuurtWarmteWijzer” (verder afgekort tot BWW) te gaan gebruiken in plaats van een ingenieursbureau te vragen om “even” op te schrijven wat het beste is voor onze wijk. Belangrijk voor de werkgroep was dat BWW zowel gebruik maakt van de kennis, modellen en methodes van ingenieursbureaus als ook dat de bewoners/eigenaren vanaf het begin van het onderzoek worden betrokken bij het project en de modellen kunnen ook van individuele gegevens gebruik maken.
Als je half september de website achterwillens.buurtwarmtewijzer.nl gaat openen zul je ook al heel snel bijvoorbeeld de privacy verklaring kunnen inzien (zonder die te accepteren kom je ook niet verder) en als je BWW niet vertrouwt dan kun je net zoals op iedere andere website gewoon stoppen met invullen. Zo kun je soms ook vragen overslaan of na een vraag die je niet snapt met invullen stoppen. Ook kun je bij de meeste vragen een uitleg bekijken of de werkgroep om uitleg vragen en later weer verder gaan (als het antwoord je zint).
Je opmerking bij punt 6 lijkt me een kip-en-ei probleem: als er eenvoudige tabellen zijn voor het verband tussen label en investeringen en energiegebruik dan hoor ik dat graag. Bij BWW werkt het juist andersom, uit het (vaak niet) geregistreerde label, het bouwjaar, de opgegeven isolatie-maatregelen en de aanwezige verwarmingsinstallatie wordt het label van iedere woning ingeschat. En op basis daarvan kan een betere inschatting worden gemaakt van de energiebehoefte en benodigde investeringen van dergelijke huizen.
Ik sla je vragen nu even over want zo kan ik niet al je vragen bevredigend beantwoorden en zou je toch naar aanleiding van mijn antwoorden weer nieuwe vragen willen stellen en dan zijn we nog even bezig.
Gedurende de invulperiode hebben we bijeenkomsten gepland bijvoorbeeld op 24 en 26 september en 1 oktober, die zijn bedoeld om dit soort vragen te beantwoorden. Er zal een algemenere inleiding zijn en vervolgens kunnen in kleinere groepen diverse onderwerpen met de werkgroepsleden besproken worden.
Je bent welkom Hans! En houd onze website in de gaten, want er volgt nog meer informatie.