Met een energiecoach kom je verder!

Dat je met een coach verder komt is vrijwel altijd het geval. Wat heeft dat met de Energietransitie te maken? Wel eens van een energiecoach gehoord?Die bestaan namelijk echt en u kunt er gratis gebruik van maken. Er wonen er zelfs een aantal in onze wijk. We stellen ze graag aan u voor. Maar eerst wat meer over wat een energie-coach is.

In de gemeente Gouda zijn 18 vrijwilligers opgeleid tot energiecoach. Een energiecoach geeft gratis een energieadvies. De Coach kijkt naar uw energieverbruik, het bouwjaar van uw huis en of er aanpassingen aan uw woning mogelijk zijn om energie te besparen. Het maakt niet uit of u een huur- of koophuis hebt. Door te letten op gedrag en door heel eenvoudige maatregelen te nemen kunt u al jaarlijks energie besparen en dus ook euro’s. Alles in huis komt aan de orde: verwarmen en koelen, ventilatie, warm tapwater, apparaten, verlichting. Na het bezoek van de energiecoach krijgt u een rapport met informatie en tips. Het rapport is de handleiding om zelf aan de slag te gaan met het besparen van energie. De energiecoach kunt u aanvragen bij de gemeente door hier op “aanvragen” te klikken .

Zoals gezegd wonen energiecoaches in onze wijk, drie totaal.
Als eerste stellen we Paul Christie aan u voor. Paul woont aan de Kameraarslag.


Paul Christie

Waarom ben je energiecoach geworden Paul?

Toen ik nog in Den Haag woonde was ik al bezig om het in huis behaaglijk te krijgen zonder teveel energie te stoken. De dochters woonden toen nog thuis en hun heb ik geleerd hoe het is om bewust met energie om te gaan. Tegenwoordig zijn er zoveel hulpmiddelen waardoor het bijna een hobby voor mij is geworden om bewust met energie om te gaan. Omdat ik een mensen mens ben, vind ik het heerlijk om kennis te delen en anderen te stimuleren aangeleerd gedrag te doorbreken en zelf op onderzoek uit te gaan. Voor mij is energiecoach zijn bijna een spel, waar ik inmiddels behoorlijk aan verslaafd ben geraakt. Hierdoor besmet ik iedereen die ik spreek over mijn hobby en ja ik kan ook over andere dingen praten.

Wat doe je precies in deze rol?

“Mensen verder helpen door, zoals gezegd,  ze te stimuleren om bewuster met energie om te laten gaan. Nadat er  via de gemeente een dossier is gekoppeld aan de bewoners, wordt de energiecoach toegewezen. De coach leest het dossier, maakt een afspraak en komt op bezoek. Meestal vind het gesprek plaats aan de keukentafel waarna er een rondje door de woning wordt gelopen. Soms gebeurt dat niet, omdat er geen noodzaak voor is. Niks moet en er kan veel.  Op het moment vanwege regelgeving is er tijdelijk geen huisbezoek mogelijk. In dat geval maak ik met de bewoners een wandeling. Tijdens de wandeling is het onderwerp van gesprek, de woning. Ik geef tips en adviezen voor energiebesparende maatregelen. Leuk is dat je met eenvoudige gedragsveranderingen al energie kunt besparen. Door inspanning en bewustwording kun je energie besparen. De buurvrouw belt aan, je doet open en staat 10 minuten te praten met de deur open. De oostenwind blaast al die tijd naar binnen. Idem met een collecte, sluit de deur en zeg ik ben zo terug. Zo makkelijk en het bespaart energie.

Heb je voor ons een mooi voorbeeld uit de praktijk dat je is bijgebleven?

“O, zeker. Laatst had ik een afspraak bij iemand waarbij ik meekreeg dat een hele uitdaging zou zijn om op dat adres nog een advies achter te laten. De bewoner had al zoveel maatregelen genomen dat er niets meer te verbeteren zou zijn volgens hem. Heerlijk om uitgedaagd te worden. Na afloop van het bezoek, dat heel plezierig verliep, bedankte de aanvrager mij voor de tips die ik hem toch had kunnen geven. “Kom vooral nog eens langs”, kreeg ik te horen toen we afscheid namen. Kijk dat zijn de leuke dingen van het energiecoach zijn”

Meer weten over de energiecoach? Kijk dan ook op de website www.maakgoudaduurzaam.nl.

Tot slot nog een subsidietip. Gemeente Gouda verstrekt subsidie als bijdrage in de kosten voor het waterzijdig inregelen van de verwarming. Informatie hierover staat op www.gouda.nl/energiezuinig. Achteraf aanvragen kan ook wanneer de werkzaamheden na 14 juni 2021 zijn uitgevoerd.

 

 

Laat een reactie achter





Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Krijgt Gouda nog warmtenetten? En onze wijk Achterwillens?

Gezocht: ervaringen met plaatsen kunstofkozijnen

Testers gezocht voor de BuurtWarmteWijzer App!

Achterwillens aan de slag met BuurtWarmteWijzer

Een warmtenet in onze wijk? Doe en denk met ons mee!

Subsidiepot voor verduurzaming aangevuld!

Gratis Goudse energiecoach worden?

Achterwillens duurzaam op Duurzaamheidsmarkt 16 september

Reminder voordeur isolatie

Slimme buren werken samen