Rookmelder, een veilig en ook verplicht voornemen.

Het nieuwe jaar is al weer één week oud. Hoe staat het dan met de goede voornemens? Een deel van die voornemens zwakt bij velen na één week al weer af. Zelf heb ik er één die ik voor het einde van deze maand wil hebben ingelost. Mijn voornemen is voldoende rook- en brandmelders te installeren in huis. Nabij de verwarmingsketel hangt al jaren een koolmonoxide melder maar rookmelders ontbreken op dit moment. In deze wekelijkse rubriek gaat het vooral over verwarmen en elektra met de nadruk op comfort en verbruik. Helaas zit er aan deze bronnen ook minder fraaie kanten. Zo kunnen elektrische apparaten mankementen vertonen waarbij kortsluiting ontstaat. Voorbeelden daarvan zijn wasdrogers maar ook accu’s en oplaadapparatuur. Ook met kook- en verwarmingstoestellen kunnen zaken fout gaan. Gelukkig komt het niet al te vaak voor, maar het kan soms goed fout gaan. Dan doel ik op rookontwikkeling of zelfs brand. De brandweer registreerde in 2020 in Nederland 50 fatale woningbranden met dodelijke afloop. De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook. Rookmelders redden dus mensenlevens. Niet voor niets pleit de brandweer al jaren tot het verplicht stellen van brandmelders. Die verplichting is er nu. Vanzelf is er op internet ook nu weer heel veel informatie te vinden. Als bron voor onderstaande tekst is de website van de brandpreventiewinkel geraadpleegd. Er zijn er nog veel meer. De keuze is aan u.

Rookmelders verplicht in 2022

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht in Nederland om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping in je huis en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Sinds 2003 bestaat deze verplichting al voor nieuwbouwwoningen. Hiervoor wordt het Bouwbesluit aangepast en wordt het dus wettelijk verplicht om hieraan te voldoen. Ook wanneer je in een huurhuis woont.

Wat betekent dit precies?

Hebt u nog géén rookmelders, dan wordt het tijd om ze aan te schaffen. Op iedere bouwlaag moet een goedgekeurde brandmelder komen te hangen. Een zolder die niet als verblijfsruimte dient, hoeft geen rookmelder te hebben hangen. Als jouw besloten gang op de begane grond een vluchtroute is voor een verdieping erboven, dan moet je daar ook een werkende rookmelder ophangen. In tegenstelling tot bij nieuwbouwwoningen waar de wet al vanaf 2003 van kracht is, worden er geen eisen gesteld aan de doorkoppeling van de melders. Ook hoeven de brandmelders niet op het 230V / elektriciteitsnet aangesloten te zijn; een brandmelder met batterijen volstaat al.

Waar moet ik op letten als ik rookmelders ga kopen?

U hoeft volgens de wet nergens aan te voldoen met betrekking tot de specificaties van de rookmelder. De melders moeten wel voldoen aan de NEN-14604 en een CE keurmerk hebben. Pas dus op met rookmelders van vage merken en rookmelders die erg goedkoop zijn. Het advies is wel om het meteen goed te doen en rookmelders te kopen met een 10 jaar batterij. Dan ben je 10 jaar lang af van vervelende piepjes midden in de nacht en hoef je geen batterijen meer te wisselen. Wil je maximale veiligheid, koop dan draadloos koppelbare melders. Als er dan één afgaat, gaat de rest ook af en hoor je overal in huis dat er rook of brand is.

Tot slot:

Voor u was het misschien al bekend en is uw woning al voorzien van rookmelders. Des te beter. Blijft toch de vraag van goede voornemens die in het vorige artikel werd gesteld. Plannen om te gaan isoleren bijvoorbeeld. U kunt in de Slagenbuurt nu al kiezen welke isolatie maatregelen je in 2022 gaat nemen en is de vragenlijst voor gezamenlijke inkoop nog in te vullen via deze link.

 

Posted in

2 reacties

  1. Gerrit op 7 januari 2022 om 6:44 pm

    Ik heb ze inmiddels geïnstalleerd

    • Hugo Vos op 13 januari 2022 om 9:05 pm

      Mooi Gerrit. Ik doe het dit weekend.
      Groet
      Hugo Vos

Laat een reactie achter





Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Krijgt Gouda nog warmtenetten? En onze wijk Achterwillens?

Gezocht: ervaringen met plaatsen kunstofkozijnen

Testers gezocht voor de BuurtWarmteWijzer App!

Achterwillens aan de slag met BuurtWarmteWijzer

Een warmtenet in onze wijk? Doe en denk met ons mee!

Subsidiepot voor verduurzaming aangevuld!

Gratis Goudse energiecoach worden?

Achterwillens duurzaam op Duurzaamheidsmarkt 16 september

Reminder voordeur isolatie

Slimme buren werken samen