Subsidie voor sedumdaken in Achterwillens

5368a7aa-5136-4351-95b3-729ea66b9981

Overweegt u ook een sedumdak te leggen op uw schuurtje of uw uitbouw? Dat is namelijk gunstig voor de opvang van water en het heeft ook een isolerende werking om warmteverlies te voorkomen. Aanstaande zaterdag is bij de COOP (Driewegplein) van 11.00 – 15.00 uur te zien hoe een sedumdak er uit ziet en hoe het wordt opgebouwd/gelegd. U kunt dat ook lezen op deze site. De aanwezige leverancier laat een voorbeeld zien en heeft een eigen aanbieding. In Gouda geeft de gemeente subsidie voor het plaatsen van een sedumdak. U kunt ervoor kiezen de subsidie aan te vragen hetzij zelf, samen met uw buren dan wel collectief via groenmeedoen@achterwillens.eu.De gemeente Gouda verstrekt een subsidie van €20 per vierkante meter op de lichte* versie van een sedumdak . Ook is er een subsidie voor de eventueel noodzakelijke sterkteberekening. U leest de hele subsidie regeling via deze link. In dit bericht vindt u de  stappen om deze subsidies aan te vragen: dat proces is namelijk nogal anders dan bij de andere isolatiemaatregelen. Als u mee wilt doen met de collectieve aanvraag via onze werkgroep Energie uit Achterwillens, stuur dan uiterlijk 1 december 2022 uw gegevens uit stap 2 naar groenmeedoen@achterwillens.eu.

Stap 1: Wanneer kunt u in de wijk Achterwillens een subsidie voor een sedumdak aanvragen?

Omdat Achterwillens binnen Gouda een relatief groene wijk is, gaan andere wijken voor en kunnen bewoners in Achterwillens alleen vanaf 1 juli tot en met 31 december een beroep doen op het dat kalenderjaar nog resterende subsidiebedrag. De pot voor 2022 is nog niet leeg volgens de gemeente, dus u kunt nog een subsidie aanvraag indienen dit kalenderjaar. Daarvoor moet u eerst een offerte aanvragen bij een aannemer. Na de toekenning van de subsidie hoeft u pas opdracht te geven aan een aannemer of kunt u desgewenst zelf het dak leggen.

Stap 2: Wat heeft u nodig voor een subsidie aanvraag?

Een subsidie voor het sedumdak vraagt u vóór uitvoering van de werkzaamheden aan op de gemeentelijke website met uw Digi-D; of u stuurt uw aanvraag, ondervermelding van uw naam en adres, in via groenmeedoen@achterwillens.eu. In beide gevallen stuurt u in:

 • een foto van het dak waarop u het sedumdak wilt gaan leggen;
 • een tekening van hetzelfde dak met daarop de maten van het te leggen sedumdak;
 • een offerte van een aannemer voor de materialen en/of het aanleggen en/of de draagkracht constructie berekening van uw dak.

Om voor subsidie in aanmerking te komen moet u minimaal 10 m2 sedumdak leggen. Als u een kleiner oppervlak wilt beleggen, dan is het handig om de aanvraag collectief (bijvoorbeeld met uw buren) te doen. Een collectieve aanvraag mag maximaal over €5.000 subsidie gaan (dus maximaal 250 m2). Voor wat betreft de draagkracht constructie berekening geldt een maximaal aan te vragen subsidie bedrag van €275 (max 50%van de gemaakte kosten); bij het niet doorgaan van het leggen van het sedumdak, ivm te zwakke constructie, is het maximale subsidiebedrag  €125.

Stap 3: Wat te doen bij toekenning subsidie?

Als u de subsidie krijgt toegekend, dan kunt u overgaan tot opdrachtverstrekking van:

 • het kopen van de materialen voor het sedumdak en/of:
 • het laten leggen van het sedumdak en/of:
 • het maken van de draagkracht constructie berekening.

Uiteraard maakt u een foto van het zelf of in opdracht gelegde dak.

Stap 4: Wat te doen als het dak gelegd is?

Als het dak klaar is (zelf gedaan of uitbesteed) dan kunt u op de website van de gemeente weer met DigiD:

 • de factuur indienen;
 • een foto van het gelegde dak.

En is het wachten op de uitbetaling.

 

* de lichte versie is een extensieve uitvoering van het sedumdak en weegt het minst. Voor de intensievere versie en de waterbak op het dak zijn grotere subsidies te krijgen.

4 reacties

 1. […] de stappen om subsidie voor een sedumdak aan te vragen. […]

 2. Dick van Dijk. op 23 november 2022 om 9:19 am

  Dag mensen van de werkgroep energie Achterwillens.
  Ik heb een mail verzonden naar: info@hetenergiebespaarhuis.nl om een eerste contact te maken, een offerte aan te vragen en te bezien of wij op onze uitbouw een sedumdak kunnen (laten) leggen.
  Ik ben benieuwd hoe het verder zal gaan!
  Heb ik het goed begrepen dat jullie aanraden om mee te doen met het collectief aanvragen van de daken en de subsidie?

  Hartelijke groet.
  Dick

 3. Gerard op 29 november 2022 om 10:44 am

  Hallo Dick,
  Op 1 december 2022 stuur ik de binnengekomen collectieve aanvragen subsidie in bij de gemeente Gouda. Vooral belangrijk als je minder dan 10 m2 sedumdak legt. Bij meer dan 10 m2 kun je het net zo goed zelf doen op de aangegeven pagina. Voor een subsidie aanvraag heb je nodig: 1. Offerte, 2. Foto bestaande situatie, 3. Een tekening met de afmetingen. Groeten van Gerard

 4. Sedumdaken gelegd – Groen in Achterwillens op 4 februari 2023 om 8:32 pm

  […] dit bericht leest u hoe je een sedumdak […]

Laat een reactie achter

Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Gezocht: ervaringen met plaatsen kunstofkozijnen

Testers gezocht voor de BuurtWarmteWijzer App!

Achterwillens aan de slag met BuurtWarmteWijzer

Een warmtenet in onze wijk? Doe en denk met ons mee!

Subsidiepot voor verduurzaming aangevuld!

Gratis Goudse energiecoach worden?

Achterwillens duurzaam op Duurzaamheidsmarkt 16 september

Reminder voordeur isolatie

Slimme buren werken samen

Collectieve inkoop deuren door Energiecoöperatie Gouda