Verwarming wel of niet uit ’s nachts?

De winter komt er aan. De temperatuur buiten zakt. De eerste nachtvorst hebben we al gehad. Binnen slaat ‘s morgens de verwarming aan en wordt het behaaglijk. Maar hoe zit dat ‘s nachts? Zet jij de verwarming ‘s nachts  uit of lager? Dat doe je vast omdat het beter is voor het milieu of voor je portemonnee. Maar is het wel goedkoper om elke keer de verwarming weer uit en aan te zetten, of kun je hem beter op één temperatuur houden?

Warmte gaat uit je huis
Veel mensen denken dat wanneer je de verwarming ‘s nachts lager zet, de warmte uit je huis gaat en je dan ‘s ochtends extra veel moet stoken. De verwarming gewoon aan laten staan zou goedkoper zijn dan uit doen. Maar is dit wel zo? Dit ligt heel erg aan de isolatie van je woning en het temperatuurverschil tussen binnen en buiten!

Hoe dan ook, gaat warmte altijd uit je huis. Het maakt geen verschil of je nu wel of niet de verwarming ‘s nachts lager zet. Wanneer het buiten kouder is, gaat er altijd wat warmte naar buiten. Laat je de verwarming aan staan? Dan is dit zelfs erger! Wanneer het warmer in huis is zal er in verhouding meer warmte verloren gaan dan wanneer het kouder is.

Wel of niet uitzetten?
Het is ook niet altijd slim om de verwarming helemaal uit te zetten. Het duurt namelijk wel weer langer voordat het opgewarmd is. Maar ook dit verschilt per huis. Het ene huis warmt namelijk veel sneller op dan het andere door de isolatie en de grootte van het huis. Voor de meeste huizen bespaart het je zeker wel geld en energie als je de verwarming ‘s nachts op zo’n 15 graden Celsius zet. Heb je vloerverwarming? Zet hem dan op ongeveer 17 graden.

Bouwjaar en isolatie van je huis
Het verschil in isolatie zit hem vaak in hoe oud je huis is. Is je huis gebouwd vóór 1994? Dan heeft je huis waarschijnlijk wat minder goede isolatie. In dat geval kost het veel energie om je huis te verwarmen en is het dus slimmer om de thermostaat ‘s nachts zo’n 5 tot 7 graden omlaag te zetten. Dan moet de verwarming ‘s ochtends misschien wel flink stoken, maar in verhouding kost dat minder energie.

Is je huis gebouwd na 1994? Dan heb je als het goed is wat betere isolatie en kan je de verwarming beter wat constant houden. Het beste bij deze huizen is om de thermostaat 2 tot 4 graden omlaag te zetten en als het vriest 1 tot 2 graden.

Informatie over isolatie
Wil je serieus werk gaan  maken van isolatie van je woning maar weet je nog niet waar en hoe te beginnen? Geef je dan op voor de informatie bijeenkomst over isolatie in onze wijk. Op maandagavond 29 november organiseert de Werkgroep Energie uit Achterwillens een informatieavond over isolatie van woningen in de Slagenbuurt. Vanwege de COVID maatregelen is het een digitale bijeenkomst die om 20.00 uur begint. Geef je op via deze link of stuur een e-mail naar energie@achterwillens.eu . Na opgave ontvang je een uitnodiging via e-mail met daarin de link naar de digitale bijeenkomst.

Laat een reactie achter

Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Gezocht: ervaringen met plaatsen kunstofkozijnen

Testers gezocht voor de BuurtWarmteWijzer App!

Achterwillens aan de slag met BuurtWarmteWijzer

Een warmtenet in onze wijk? Doe en denk met ons mee!

Subsidiepot voor verduurzaming aangevuld!

Gratis Goudse energiecoach worden?

Achterwillens duurzaam op Duurzaamheidsmarkt 16 september

Reminder voordeur isolatie

Slimme buren werken samen

Collectieve inkoop deuren door Energiecoöperatie Gouda