Voortgang inkoop isolatie Slagenbuurt
Bijna 60 buurtbewoners tekenden zich eind deze zomer in voor een of meerdere isolatiemaatregelen. Intussen zijn de geselecteerde bedrijven aan de slag gegaan met offertes en planning bij opdrachtverstrekking. Tijd om een korte tussenstand te schetsen per aangeboden isolatie maatregel. Want de leden van de isolatie werkgroep Energie uit Achterwillens houden de vinger aan de pols.
Glasisolatie
U kunt zich nog steeds aanmelden voor deelname aan de glasisolatie inkoop via energie@achterwillens.eu. Ongeveer 30 buurtbewoners hebben intussen offerte aangevraagd. Het aantal dat ook opdracht heeft gegeven groeit: het is uiteraard een weloverwogen beslissing.
Hugo en Paul hebben een Goudse aannemer gevonden die HR++ of HR+++-glas plaatst in de vaste ramen. Ook de bovenlichtjes voor en achter kunnen daarin meegenomen worden. De kozijnen voor de openslaande ramen verdragen echter alleen HR++-glas. Wat in ieder geval een flinke verbetering in uw isolatie betekent. Meer hierover kunt u lezen via deze link.
Voor- en achterdeuren
Via Rien kwamen wij in contact met een deurenfabrikant die een flinke korting biedt op een uitgekozen aantal deuren die een zeer goede isolatie bieden. De meeste deuren bij de opdrachtgevende buren zijn ingemeten en de bewoners hebben de aanbetaling gedaan. De deuren zijn momenteel in productie en komen vanaf half december beschikbaar. Daardoor zullen de eerste deuren vanaf eind december te zien zijn in onze buurt (in overleg met deelnemende bewoners publiceren wij de adressen). Daarna organiseren we een vervolg inkoop actie en als dat doorgaat wordt dat naar verwachting begin 2023.
Spouwmuurisolatie Slagenbuurt
Voor onze wijk heeft Arjan verkend of spouwmuurisolatie mogelijk is en een energiebesparing kan opleveren. De werkgroep heeft hiervoor een expert ingeschakeld die meerdere woningen heeft geïnspecteerd.
Het goede nieuws is dat de woningen al redelijk goed geïsoleerd zijn. Er zit al 9 cm isolatie in de spouw en er is slechts een lucht spouw van 3 tot 4 cm. Na-isoleren is dan ook op dit moment niet nodig, het is aan te raden om eerst naar andere maatregelen te kijken.
Voor de toekomst is het nog wel de vraag of de bestaande isolatie voldoende is voor het gebruik van de nog nader te bepalen nieuwe warmtebron. Bij aanleg van een warmtenet zou dit mogelijk al voldoende kunnen zijn, maar bij warmtebronnen die op nog lagere watertemperaturen draaien zoals een warmtepomp is dit mogelijk niet het geval.
Als in de toekomst toch nog een betere isolatieschil nodig blijkt te zijn, dan is het van belang om er rekening mee te houden dat de voor- en achtergevel een houten binnenconstructie (binnenspouwblad) hebben en er voorkomen moet worden dat er vochtproblemen optreden die de constructie kunnen aantasten.
De werkgroep is nog op onderzoek uit hoe dit gedaan kan worden. Onderzoeken geven aan dat dit door na-isoleren met PUR goed zou kunnen, maar dit heeft ook nadelen op het gebied van duurzaamheid, kosten en verwijderbaarheid. Er zijn voor zover bekend ook nog geen bedrijven die gecertificeerd zijn om deze constructie van extra isolatie te voorzien. Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn om aan de binnenzijde een voorzetwand te plaatsen.
Kopgevels van hoekwoningen en twee-onder-een-kappers hebben een betonnen binnenspouwblad en kunnen wel na-geisoleerd worden met bijvoorbeeld Supafill of EPS parels. Zoals al aangegeven in dit artikel is dit op dit moment geen prioriteit, maar kan dit in de toekomst helpen om een hoge isolatiewaarde van de hele woning te bereiken voor een lage temperatuur warmtebron.
Vloerisolatie
Zo’n 40 bewoners meldden zich bij Geert en Sander voor vloerisolatie: een combinatie van een PE-folie op de bodem (ter vermindering vochtige lucht in de kruipruimte) en een 6 cm dikke PIF-laag tegen de onderzijde van de vloer. De aannemer heeft aangeboden ook de rioleringsbeugels te vervangen voor een meerprijs, mocht dit nodig zijn. Bij de eersten zijn de werkzaamheden begonnen, maar helaas viel dit samen met de eerste regenbuien. Dit veroorzaakte plassen in de kruipruimte waardoor er niet gewerkt kon worden. De werkzaamheden worden hervat zodra de kruipruimtes droog zijn, maar het kan zijn dat dit nog even duurt. Ondertussen oriënteren we ons op alternatieven, mocht dit nodig zijn. De inschrijvers worden op de hoogte gehouden.
Dakisolatie
Casper en Otto hebben de zes buurtbewoners die daarom hadden gevraagd intussen van advies voorzien voor het isoleren van het dak. Bewoners gaven aan dat zeer nuttig te hebben gevonden. Helaas geven beide heren aan vanaf 2023 weinig tijd meer te kunnen besteden aan dit advieswerk.
Inschrijven nieuwsberichten
Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.