Waarom is aardgas geen optie meer voor onze wijk?
De eenvoudige reden is: omdat Gouda Aardgasvrij wil zijn in 2040
In het landelijk overeengekomen Klimaatakkoord is als belangrijkste doelstelling gegeven: de helft minder CO2-uitstoot in 2030. Deze CO2-uitstoot is de belangrijkste oorzaak van de klimaatveranderingen, waar zeker ook Nederland last van heeft: denk alleen al dat door het smelten van veel ijs de zeespiegel flink zal stijgen. Onze huidige kusten en dijken zijn daar niet tegen opgewassen. In dat akkoord is afgesproken dat alle gemeenten hier aan meewerken en een Transitie Visie Warmte moeten opstellen: ook Gouda heeft dat gedaan.
Aardgasvrij in Gouda?
In navolging van het Klimaatakkoord van de Nederlandse overheid met bedrijven en overheden in Nederland heeft Gouda de Transitie Visie Warmte (TVW) opgesteld: Gouda CO2-neutraal en aardgasvrij in 2040.
Gouda wordt CO2-neutraal en aardgasvrij. Middenwillens-West en Plaswijck-kern zijn als eerste aan de beurt voor verder onderzoek om over te stappen naar duurzame warmte. In de rest van de stad staat isoleren en besparen met stip op 1. Zo komt tussen nu en 2040 heel Gouda in beweging richting duurzame warmte.
Waarom?
Omdat het klimaat verandert, is het noodzakelijk dat minder broeikasgassen vrijkomen door het verbranden van fossiele brandstoffen zoals aardgas. Daarom kunt u vanaf 2050 geen aardgas meer gebruiken voor koken of verwarmen. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties. Gemeente Gouda wil in 2040 al CO2-neutraal zijn en dus helemaal op duurzame bronnen overgestapt zijn. De TVW beschrijft hoe Gouda dit stap voor stap voor elkaar kan krijgen.
Wat zegt Gouda niet?
Er staat niet in wanneer welke buurt met aardgas stopt.
Er staat niet in wat het precies kost per pand/inwoner/ondernemer.
Er staat niet in welke warmte-oplossing waar komt.
Wat zegt Gouda wel?
Dat het verstandig is om Aardgasvrij-ready te zijn.
Dat er verkenningsblokken zijn om warmte-oplossingen te onderzoeken.
Dat bewoners en bewonersinitiatieven worden ondersteund in projecten.
Dat sommige delen van Gouda misschien nog wel gas of biogas zullen houden zoals in de oude binnenstad en buurten zoals Zwarteweg en Weth Venteweg.
Dat is het kader waarin de Werkgroep BuurtWarmte Achterwillens werkt, naar aardgasvrij-ready.
Wat is Aardgasvrij-ready?
Aardgasvrij-ready is dat woningen/gebouwen voorbereid zijn op aardgasvrije verwarming. Alle inwoners en ondernemers van Gouda kunnen stappen zetten in energiebesparing, isolatie en zelf energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Zo is de overstap naar aardgasvrij straks makkelijker en sneller te maken. Bovendien daalt het energiegebruik, wordt de energierekening lager en is een huis met goede isolatie comfortabeler.
Aardgasvrij? Isoleren hoort erbij!
Wat er ook gebeurt: het is altijd voordelig om te isoleren, maar daar zit natuurlijk ook een grens aan. Samen met de experts proberen we in te schatten welke verbeteringen in de huizen een leuke besparing opleveren. De werkgroep organiseert in medio 2025 weer akties om gezamenlijk materialen en apparatuur in te kopen en eventueel te laten installeren.
Alternatieven – Welke andere warmte oplossingen wél kansrijk zijn? Daar studeert de werkgroep op en leest u meer over in een reeks berichten. Er wordt hard gewerkt om over te stappen op duurzame energiebronnen zoals zon, wind en aardwarmte.
Conclusie – De werkgroep BuurtWarmte Achterwillens gaat ervan uit dat er ergens voor 2040 geen aardgas meer zal zijn voor onze wijk. Dus helpen wij de wijkbewoners graag door in kaart te brengen welke individuele dan wel collectieve aardgas vrije energiebronnen haalbaar en betaalbaar zijn.