Warmtenet Slagenbuurt: de toekomst?
In het besluit van de gemeenteraad Gouda over de warmtetransitie (december 2021) staat dat een warmtenet een goede mogelijkheid is voor de Slagenbuurt en Oud-Achterwillens. Dat betekent niet dat het zeker is dat het er ook komt. De gemeente gaat met ons als bewoners vanaf 2025 in gesprek of wij dat willen. Het is daarom goed om op tijd te beginnen met na denken over de voor- en nadelen. De werkgroep Achterwillens gaat daarom het komende half jaar verschillende zaken die spelen rond de keuze voor een warmtenet toelichten. Vragen hierover kunt u sturen naar energie@achterwillens.eu.
Warmtenetten in Gouda
Een warmtenet brengt warmte uit een bron naar individuele woningen. De bron kan verschillend zijn. Restwarmte van een bedrijventerrein, rioolwarmte(!) en aardwarmte (uit diepere bodemlagen) bijvoorbeeld. Voor de Slagenbuurt+ Oud-Achterwillens is warmte uit het water van de dichtstbijzijnde Reeuwijkse Plas waarschijnlijk het meest voor de hand liggend. De kunst is dan om warmte ‘s zomers uit de Elfhoevenplas te winnen en op te slaan in een Warmte Koude Opslag. De Plas wordt dan in de zomer een paar graden koeler. De opslag van warmte tot de winter zou kunnen plaatsvinden onder de westelijke parkeerplaats van de Goudse Hout. ‘s Winters is dat reservoir de bron van waaruit relatief warm water via leidingen naar de huizen gebracht wordt (zie foto boven het bericht). Afhankelijk van de vraag in de woning kan het water elektrisch bij verwarmd worden. In de woning krijgt u een afleverset (zie foto), die kleiner is dan een gebruikelijke CV-ketel. Een voordeel is wanneer je in Gouda warmtenetten aan elkaar kunt koppelen. Op die manier kunnen over en weer tekorten en overschotten elkaar opvangenen. In de regiegroep van de Goudse energietransitie hield een Gouds ingenieursbureau een boeiende inleiding over dit onderwerp. De presentatie ervan kun je lezen onder deze link.
Warmtebehoefte en de temperatuur van het warmtenet.
Hoe groter de woning en hoe minder geïsoleerd, des te meer warmte heb je nodig. Op bijgaand kaartje zie je de verschillen in warmtebehoefte tussen woningen in Achterwillens. De bruine kleur: daar vind je doorgaans oudere woningen die je alleen maar warm kunt krijgen met radiatoren waardoor water met een temperatuur van 70 graden Celsius of meer stroomt ofwel hoog temperatuur (wethouder Venteweg, Zwarteweg). Het oranje gebied: de Slagenbuurt en Oud-Achterwillens, woningen die verwarmd kunnen worden met radiatoren waardoor water van 50 – 70 graden Celsius (midden temperatuur) stroomt. Het groene gebied betreft huizen die nu al goed geïsoleerd zijn. Daar volstaan verwarmingstemperaturen van het water van minder dan 40 graden Celsius, laag temperatuur. Een vloerverwarming is uiteindelijk meer geschikt bij een laag temperatuur warmtevoorzieining .
Een collectief warmtenet is geschikt wanneer veel woningen dicht bij elkaar staan en de warmtebehoefte midden of laag temperatuur is. Tenslotte moet de warmtebron en opslag warmte-koude niet te veraf zijn van de woningen die worden aangesloten.
Warmtenet of individuele oplossing?
Dat is de vraag voor de Slagenbuurt+. De Slagenbuurt+ noemt de gemeente zo omdat dit warmtenet in 2 stappen kan worden aangelegd. Allereerst de Slagenbuurt maar vervolgens kan ook Oud-Achterwillens aangekoppeld worden. Het vraagt meer onderzoek en het vergelijken van individuele oplossingen met een collectief warmtenet om te beoordelen of het een warmtenet een goed idee is. Daar begint de gemeente Gouda met onze buurt in 2025 mee. Een lastig punt is dat de vraag “wel of geen warmtenet” eerst beantwoord moet worden voordat een keuze wordt gemaakt voor een individuele oplossing. Eenmaal een individuele oplossing gekozen door u als bewoner, dan wordt het realiseren van een warmtenet lastig. Het meedoen van 70-80% van de Slagenbuurt+ bewoners aan een collectief warmtenet is een voorwaarde om de financiering rond te krijgen.
In een volgend artikel komen de kosten, de voor- en nadelen van een collectief warmtenet aan de orde.
4 reacties
Laat een reactie achter
Inschrijven nieuwsberichten
Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.
Bedankt Gerard.
Stof tot nadenken.
ik denk dat het volgende deel meer duidelijkheid zal moeten geven.
Welke vragen houden u bezig en hebben een antwoord nodig?
Ik zie meer soelaas in een warmtenet dan individuele warmtepompen (lucht-water). Verder hoop ik dat het mogelijk wordt om eigen opgewekte overcapaciteit van zonnepanelen in eigen huis op te slaan om te gebruiken in de uren van ondercapaciteit. Accu’s is een verkeerde keuze (groot, zwaar en relatief duur vanwege beperkte levensduur en afvaltechnisch ook niet echt top), eigen waterstof centrale wel? Er is al een dergelijke oplossing op de markt…