Warmtenetten, hoog, midden of laag temperatuur?

ZON-slim-groen-warmtenet

 

Een warmtenet als alternatief voor het aardgas?  Maar hoe zit het dan met de verschillende systemen? Je hebt namelijk hoog, midden en laagtemperatuur systemen. Maar wat is een warmtenet eigenlijk? Een warmtenet is een leidingeninfrastructuur voor warm water. Het water in het net dankt zijn warmte aan een hernieuwbare bron, zoals aardwarmte, restwarmte uit de industrie of zelfs uit oppervlakte water. Zo gaat er onderzocht worden of warmte uit de Reeuwijkse Plassen geschikt is voor een warmtenet in onze wijk. Via het warmtenet kunnen huizen en/of gebouwen, maar ook bijvoorbeeld bedrijven en kassen in de glastuinbouw worden verwarmd. Dat warmtenetten werken, weten we al heel lang. Zo maakt Denemarken al tientallen jaren gebruik van deze vorm van verwarmen. En ook in Nederland is een groot aantal woningen al op stadswarmte aangesloten. Een warmtenet aanleggen is nog wel een heel ding. Daar wordt veel onderzoek naar gedaan. Voor Zuid-Holland heeft Gasunie, op verzoek van het ministerie van EZK en in samenwerking met provincie Zuid-Holland, in juni dit jaar,  een onderzoek uitgebracht hoe een integraal warmtetransportsysteem in deze provincie eruit zou kunnen zien. Het complete onderzoek kunt u vinden door hier te klikken

Hoog, midden en laag.

Warmtenetten zijn er op hoge temperatuur (90 graden Celsius aanvoer of hoger), midden temperatuur (50-70 graden Celsius) en lage temperatuur (40 – 50 graden Celsius of zelfs lager). Ieder met hun eigen voor – en nadelen. Hoe lager de temperatuur waarop warmte geleverd wordt, hoe meer mogelijkheden er zijn om CO2-arme bronnen in te zetten én hoe lager het warmteverlies zal zijn. Lage temperatuur (LT)-warmtenetten hebben dus in het algemeen meer potentie om duurzamer te opereren dan warmtenetten op midden of hoge temperatuur. Maar niet overal kun je laagtemperatuur inzetten. Voorwaarde is bijvoorbeeld dichte bebouwing met veel deelnemers. Een blok huurwoningen met één eigenaar is dus een stuk eenvoudiger.  Je woning verwarmen met een laagtemperatuur systeem vergt zeker in de wat oudere woningen de nodige aanpassingen. Het begint met isoleren en wellicht aanpassing van het verwarmingskosten en het ventilatiesysteem. Er zijn bijvoorbeeld speciale laagtemperatuur radiatoren. Vloerverwarming is bij uitstek geschikt voor een laagtemperatuur systeem. Maar hoe zit het dan met het warme water in huis?  Bij een laagtemperatuursysteem zul je daarvoor extra maatregelen moeten nemen. Een elektrische boiler bijvoorbeeld, liefst in combinatie met zonnepanelen of zonneboiler. Er zijn tegenwoordig ook al zonnepanelen geïntegreerd met een zonneboiler, PVT-panelen,  op de markt.  Met een zonneboiler warm je water op. Dat warme water wordt opgeslagen in een speciaal vat en gebruik je wanneer nodig.  Een warmtepomp bij je woning behoort ook tot de laagtemperatuur systemen.

 

Het ligt voor de hand dat er vooral onderzoek wordt gedaan naar de laagtemperatuur systemen. De CO2 reductie is daar immers het grootst met minder warmte verlies. Over de verschillende systemen is veel te vinden op het internet. Zowel commerciële aanbieders als milieu organisatie leggen de systemen uit en benoemen de voor en nadelen. De werkgroep Energie Uit Achterwillens  werkt aan een verkenning of warmtewinning uit de Elfhoeven een haalbare, betaalbare en betrouwbare warmtebron is voor midden temperatuur voor de Slagenbuurt en Oud Achterwillens. Op zijn vroegst in 2025 kunnen bewoners hierover besluiten.

 

Posted in

5 reacties

  1. Sander op 1 oktober 2021 om 4:55 pm

    Ik heb thuis nog een CV-combiketel. Ik kan daar 2 Temperaturen op instellen. 1 voor de verwarming en 1 voor tapwater.

    Mijn verwarming is op LTV temperatuur ingesteld. Aanvoer is 40 graden.

    Tapwater is op 60 graden ingesteld.

    Dus een warmtenet op lage of midden temperatuur kan ik wel aan.

  2. Hugo op 1 oktober 2021 om 8:27 pm

    Beste Sander,
    Dank voor je reactie. Goed om te lezen en een goede tip om inderdaad eens kritisch te kijken naar de temperatuur van de CV ketel te kijken.

  3. Cees de Vries op 2 oktober 2021 om 1:55 pm

    Hoi Hugo,
    Momenteel verwarm ik ons huis met alleen de vloerverwarming op de benedenverdieping. Voor een koude winter kunnen wij boven elektrisch bij verwarmen met een airco/verw.systeem.
    Voor het tapwater maak ik gebruik van een keuken-close
    inboiler. Alleen voor de douche maken we gebruik van gas voor de warmwatertoevoer. Ons huis is goed geïsoleerd van zolder tot beneden, dus aan een centraal verwarmingsnet wil ik voorlopig nog niet denken.

  4. Hugo op 4 oktober 2021 om 9:20 am

    Dag Cees,
    Mooi dat je reageert op het artikel. Voor de schrijver een goed teken want dan wordt het gelezen. Zitten goed tips in je bericht. Dank. Het artikel is vooral geschreven om uitleg te geven aan veel gebruikte termen en vakjargon rond de energie transitie door ingewijden. Of daadwerkelijk de schop in de grond gaat voor de aanleg van een warmtenet? Wie het echt weet mag het zeggen. Daar gaat nog wel het nodige onderzoek aan vooraf. Uiteindelijk is het aan de bewoners om te besluiten of men er aan mee wil werken. In ieder geval goed en verstandig om deze processen aandachtig te volgen. Intussen zien we ook dat er al heel wat bewoners in onze wijk maatregelen nemen om het energie verbruik in de woning te reduceren.

    Via deze website plaatsen we voortaan elke week een artikel over de Energietransitie. Dit kan gaan over een actualiteit of uitleg over soms complexe onderwerpen.

    Groet
    Hugo

  5. Warmtenetten | Blogger uit Amsterdam-ZuidOost op 15 december 2021 om 1:00 pm

    […] Warmtenetten, hoog, midden of laag temperatuur? – Energie uit Achterwillens […]

Laat een reactie achter





Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Krijgt Gouda nog warmtenetten? En onze wijk Achterwillens?

Gezocht: ervaringen met plaatsen kunstofkozijnen

Testers gezocht voor de BuurtWarmteWijzer App!

Achterwillens aan de slag met BuurtWarmteWijzer

Een warmtenet in onze wijk? Doe en denk met ons mee!

Subsidiepot voor verduurzaming aangevuld!

Gratis Goudse energiecoach worden?

Achterwillens duurzaam op Duurzaamheidsmarkt 16 september

Reminder voordeur isolatie

Slimme buren werken samen