Zon op jouw dak?

IMG_1315

Wanneer u overweegt zonnepanelen op uw dak aan te schaffen dan vindt u in dit artikel uitgebreide informatie. In de wijk Achterwillens beleggen steeds meer bewoners hun dak met zonnepanelen. In 2020 publiceerde de gemeente Gouda voor het eerst een kaart met daarop te zien dat er toen nog slechts op 10% van alle Goudse daken zonnepanelen lagen. Deze kaart is intussen achterhaald. Het aantal van 10% is inmiddels fors gegroeid. De werkgroep Energie uit Achterwillens bekijkt de mogelijkheden om in het voorjaar een collectieve inkoop van zonnepanelen voor onze wijk op zetten. Heeft u daar belangstelling voor meldt u dan aan via de volgende link 

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het dak van de meeste woningen heeft een dakconstructie die zonnepanelen kan dragen.

Vaak vragen bewoners zich af: valt er genoeg zon op mijn dak om deze investering de moeite waard te laten zijn? Daarvoor is het niet alleen van belang of er veel schaduwen van bomen of hoge gebouwen op uw dak vallen. Ook de hellingshoek en ligging van het dak op Zuid, Oost, West of Noord spelen hierin een belangrijke rol. Op een dak op het zuiden, met een hellingshoek van rond de 35 graden, leveren de panelen een maximale opbrengst. Bij een grotere of kleinere hellingshoek en een ligging anders dan op het zuiden is de opbrengst minder. In bijgevoegde tabel ziet u hoe dat toe- en afneemt. Daaruit blijkt dat zonnepanelen op een dak van 35 graden hellingshoek, op het noorden gericht, nog maximaal 60% opbrengst hebben.  Dat is dus nog steeds de moeite waard!   In het plaatje hieronder van de website van Solease is dat overzichtelijk bijeengezet:

Hoeveel zonnepanelen leg ik?

De meeste leveranciers adviseren om een aantal zonnepanelen te leggen met een opbrengst dat gelijk is aan het jaarlijks gebruik van uw elektriciteit. Plaatst u meer panelen dan kan het te veel aan elektriciteit terug geleverd worden. Dit terug leveren op jaarbasis noemen we salderen. Het bedrag dat u voor elke kWh terugkrijgt varieert en hangt af bij welke leverancier u een contract heeft. Ook de rijksoverheid bemoeit zich met de terug lever tarieven. U begrijpt dat u in de zomer veel meer elektriciteit opwekt dan in de winter.  Het verbruik in huis verloopt juist andersom, in de winter meer dan in de zomer. En precies datzelfde verschil hebt u op een zonnige dag. U verbruikt ’s morgens en ’s avonds meer en u wekt midden op de dag het meest op. Doorgaans verbruikt een huishouden 30-40% van de opgewekte stroom meteen zelf.

De levensduur van zonnepanelen is gemiddeld zo’n 25 jaar. Dus kijk daarom ook hoe uw elektriciteit verbruik zich ontwikkelt in de komende jaren. Gaat u elektrisch koken? Wanneer stapt u over op een hybride of elektrische auto? En dat geldt ook voor uw warmtebron: wanneer schakelt u een warmtepomp aan? In al die gevallen, maar zeker bij het installeren van een warmtepomp, gaat u elektriciteitsverbruik minimaal drie tot vier keer omhoog! Met het oog daarom is het gehele dak bedekken met panelen, zelfs aan de noordzijde, misschien nog niet zo’n slecht idee.

 

Is er nog dakruimte in Achterwillens?

Hierna volgt een aantal kaartjes van delen van onze buurt.  Op die kaartjes staat de inmiddels achterhaalde situatie in 2020 met betrekking tot:

  • daken met zonnepanelen (geel bolletje);
  • daken en de mate waarin geschikt (rood: niet, oranje: minder, groen: geschikt)

De mate van geschiktheid zou in 2022 toch anders beoordeeld zijn. Door de sterk gestegen prijzen voor elektra en de toekomstige behoefte van bewoners, kun je eigenlijk nauwelijks nog daken ongeschikt noemen.

Noord: Slagenbuurt en wethouder Venteweg

2020: beschikbare daken in Slagenbuurt Noord en wethouder Venteweg

Opvallend is het nog grote aantal beschikbare dakoppervlak langs de wethouder Venteweg en aan het Driewegplein.

Zuid: Slagenbuurt en wethouder Venteweg

2020: beschikbare daken in Slagenbuurt Zuid en wethouder Venteweg

 

Oud-Achterwillens

2020: beschikbare daken in oud-Achterwillens. Let op: woningbouwcorporaties!

 

Middenwillens

2020: beschikbare daken in Middenwillens

Collectieve inkoop zonnepanelen Achterwillens?

De werkgroep overweegt een collectieve inkoopactie zonnepanelen. Als u belangstelling heeft dan kunt u die kenbaar maken door u in te schrijven via deze link.

 

 

 

2 reacties

  1. Hans Snellius op 2022-11-09 om 13:55

    Dag Gerard,
    Mooi initiatief.
    Helaas kun je beter niet verwijzen naar de plaatjes met de daken in onze wijk waarop de zonnepotentie van je dak af te lezen zou zijn. Die plaatjes zijn afkomstig van Sobolt, de opsteller van het document Project: Zon in Gouda 2020, dd 22 oktober 2020.
    Dat rapport geeft weer dat een woning een dak heeft en niet of het geschikt is voor zonnepanelen. In dit rapport en de kaartjes (de zgn Gis weergave) wordt de dakorientatie niet meegenomen en heeft volgens Sobolt in sommige gevallen een dak op het noorden dezelfde zonnepotentie als een dak op het zuiden. Als je wilt kan ik je mijn uitgebreide analyse van dit rapport toesturen.
    De gemeente Gouda heeft met die analyse helaas niets gedaan, mede omdat de gemeente zelf niet in staat is dit rapport te beoordelen.



  2. […] In november 2022 peilde de werkgroep Energie uit Achterwillens de belangstelling om samen zonnepanelen in te kopen. Het bericht is hier nog te lezen. […]



Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Individueel of een (mini) warmtenet?

BuurtWarmteWijzer: wat zijn je voorkeuren?

BuurtWarmteWijzer: inleiding op de vervolgstappen

Project Warmtescans halverwege

Leerzame bewonersavond warmtescans

Informatieavond warmtescans op 20 februari

Ook een detail warmtescan van uw woning?

Vragen rond communicatie bij warmtescans

Warmtescans vanavond gaan door!

Dronevlucht in blauw en oranje-west uitgesteld!